Voor de dokters van wacht, bel het centrale oproepnummer  09 360 35 00 (Hou ID-KAART bij de hand!)
Bij levensbedreigende situaties, bel 112

Pilootproject Bewegen Op Verwijzing: verbreding verwijzers

 

De kans is groot dat je als huisarts al  een of meerdere patiënten hebt verwezen naar een van onze Bewegen Op Verwijzing-coaches? Daarbij motiveert een arts zijn patiënt tot een actievere levensstijl met een verwijsbrief naar een professionele Bewegen Op Verwijzing-coach voor een beweegplan op maat.

 

Momenteel kunnen enkel artsen zo’n verwijsbrief maken. Van september 2021 tot december 2022 onderzoekt Gezond Leven hoe een verbreding van verwijzers voor Bewegen Op Verwijzing mogelijk is. In 12 pilootregio’s mogen apothekers, diëtisten, kinesitherapeuten, maatschappelijk & sociaal werkers, psychologen en verpleegkundigen hun patiënten/cliënten in beweging zetten via een Bewegen Op Verwijzing-coach. 

 

Regio Panacea is één van deze pilootregio’s.
Door een verbreding van het aantal verwijzers zal het bereik naar en de bereidwilligheid bij patiënten verhogen. Verschillende evaluaties laten immers zien dat de resultaten zeer positief zijn maar dat het aantal deelnemers hoger moet liggen.

 

Huisarts blijft steeds betrokken

Je blijft verslagen ontvangen van jouw patiënten die via een andere verwijzer tot bij de Bewegen Op Verwijzing-coach zijn geraakt. Op die manier blijf jij op de hoogte en kan jij je een schouderklopje of extra duwtje geven.

 

Wie moet er toch nog naar de huisarts?  

Vlaams Instituut Gezond Leven heeft samen met Domus Medica een procedure uitgewerkt om te bepalen wie alsnog naar de huisarts moet voordat die meer gaat bewegen. De Bewegen Op Verwijzing-coaches kregen een extra vorming over deze procedure. De coach zal rechtstreeks contact opnemen met de huisarts wanneer er twijfel is. Waarbij de huisarts dient aan te geven of deze de patiënt graag eerst ziet voor verder te gaan.

 

Geen tijd? Geen probleem!

Als huisarts blijf je dé persoon bij uitstek om mensen de eerste stap te doen zetten naar meer beweging. Maar de drukte in jouw praktijk maakt het misschien niet mogelijk om zelf de patiënten de volledige ondersteuning te bieden die ze nodig hebben hierin. Als je gebruik maakt van Bewegen Op Verwijzing, kan je als huisarts de tijdsintensieve begeleiding uit handen geven aan opgeleide coaches. De begeleiding is bovendien goedkoop en laagdrempelig o.a. door een person-centered aanpak met haalbare doelen. Zo heb je als huisarts meer tijd voor andere zorg en kan je tóch de levensstijl van de patiënt bevorderen.

 

Wie komt in aanmerking?

In de eerste plaats denken we aan mensen waarvan je weet dat ze weinig bewegen en lang stilzitten, maar er kan ook een belletje gaan rinkelen in deze situaties: 

  • bij  diagnose en (chronische) opvolging van zeer veel niet-overdraagbare ziektes: hypertensie, cholesterol, diabetes, depressie, angst, migraine, artrose, psoriasis, … (zie ook www.bewegenbijziekte.be)
  • bij vragen rond vermageren, stress, gezonder leven, weinig energie, slecht slapen, …
  • ...

 

Ondersteuning

Als huisarts sta je er niet alleen voor! Dankzij het maken van een verwijsbrief kan je patiënten motiveren en ondersteunen om meer te bewegen aan een laag tarief. Meer info vind je op de website.

Voor de dokters van wacht, bel het centrale oproepnummer  09 360 35 00 (Hou ID-KAART bij de hand!)
Bij levensbedreigende situaties, bel 112

VZW Huisartsenkring Panacea

Leeuwerikstraat 14a
9620 Zottegem
KBO 0480.593.923
RPR Gent, afdeling Oudenaarde 
hak@panaceagroep.be