28/01/2020 Patiënteninfo
Nieuw model voorschriften

Vanaf 1 februari 2020 is het nieuwe model van papieren geneesmiddelenvoorschrift verplicht te gebruiken door alle voorschrijvers en wordt enkel nog het nieuwe model aanvaard in de apotheker. Dit kan je herkennen doordat er onderaan een 'einddatum van uitvoerbaarheid' staat.

 

Je voorschrift heeft voortaan een vervaldatum

Voortaan heb je standaard 3 maand om een voorschrift te gebruiken. Na die periode is je voorschrift niet meer geldig en kan je apotheker je die geneesmiddelen niet meer afleveren. Afhankelijk van jouw situatie, kan je arts die periode wel verlengen.

Heb je nog oude voorschriften? Dan kan je deze nog tot eind januari gebruiken. Na deze datum zijn ze niet meer geldig.

 

 

Een bewijs van elektronisch voorschrift?

 

Sinds 2014 kan je arts jouw medicatie elektronisch voorschrijven en sinds 1 januari 2020 is dat zelfs verplicht. Je zal dus in de meeste gevallen geen gewoon papieren voorschrift meer krijgen van je arts, maar wel nog een papieren "bewijs van elektronisch voorschrift". Dat bewijs moet je aan je apotheker afgeven, zodat hij je elektronisch voorschrift met zijn software kan ophalen.

Je kan enkel nog een papieren voorschrift krijgen als je arts op huisbezoek voorschrijft, hij of zij 64 jaar of ouder is, of in noodgevallen