01/03/2019 Artikels
Al 1900 huisartsen schreven Bewegen Op Verwijzing-coach voor

Sinds de start van het project in 2017 schreven zo'n 1.900 huisartsen een 'Bewegen Op Verwijzing'-coach voor. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van Zorg en gezondheid en het Vlaams Instituut voor Gezond Leven. Bij Bewegen Op Verwijzing stuurt de huisarts patiënten die nood hebben aan meer beweging in het dagelijkse leven door naar een beweegcoach.

Vorig jaar gingen 1.765 mensen op verwijzing van hun huisarts minstens één keer langs bij een Bewegen Op Verwijzing-coach. Sinds de start van het project twee jaar geleden waren dat 2.054 mensen.

Maar uit gesprekken blijkt dat huisartsen niet altijd goed op de hoogte zijn van het aanbod.  Daarom komt er een campagne om Bewegen Op Verwijzing bekender te maken bij de beroepsgroep. De lokale coaches worden gestimuleerd zich persoonlijk voorstellen aan de huisartsen in hun regio.

Vandaag kunnen huisartsen in 181 gemeenten patiënten met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Veelal gaat het om patiënten met lage rugpijn, diabetes type 2, burn-out, stress en cardiovasculaire aandoeningen. Samen met hen stelt de Bewegen Op Verwijzing-coach een beweegplan op maat op. Doel: meer bewegen, op het eigen tempo.

Uit de evaluatie blijkt verder dat nogal wat mensen die een voorschrift van de huisarts krijgen, toch niet tot bij de coach geraken. Sinds 2017 verwezen huisartsen minstens 4.210 patiënten naar een coach, waarvan ongeveer de helft (dus 2.054) effectief een afspraak maakte.

Wie wel een afspraak maakte, ging gemiddeld 3,58 keer bij een coach langs. De grootste groep deelnemers zijn mensen tussen de 40 en 65 jaar. Bijna 70% van de deelnemers is een vrouw.

Klik hier voor de Bewegen Op Verwijzing-coaches van de regio